Składniki: 1,5 kg karpia, 40 dag włoszczyzny /bez kapusty, 2 czerstwe bułki,1 szklanka mleka,
1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 6 jaj, średnia cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, masło do smarowania, pieprz, sól.
Wykonanie: Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać litrem wrzącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i ugotować. Cebulę pokroić i udusić na maśle nie rumieniąc. Rybę oczyścić, wypłukać, odfiletować. Zemleć w maszynce do mięsa wraz z namoczoną i odciśnięta z mleka bułką oraz duszoną cebulą. Dodać do masy 2 jaja, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Położyć na stolnicy wilgotną serwetę lnianą o wymiarach 50x40 cm. Posmarować masłem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć połowę masy rybnej, na niej zaś, w jednej linii, ugotowane na twardo i obrane ze skorupek 4 jaja. Całość przykryć pozostałą masą i ukształtować wałek długości ok. 30 cm, zawinąć końce serwetki, zawiązać nićmi lub bawełnianym sznurkiem. Włożyć wałek do wanienki z osolonym wywarem, gotować 45 min.
Przepis: gmina Stubno