Pierogi ze słodką kapustą i serem
Składniki:
ciasto: pół kg mąki, jajo, sól, woda
farsz: 1 główka ugotowanej kapusty, pół kg sera białego, 1 cebula przyrumieniona na tłuszczu, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Kapustę ugotować, po ugotowaniu wystudzić dobrze i wycisnąć z wody, posiekać nożem, dodać do niej wcześniej zmielony lub dobrze rozkruszony ser, usmażoną na złoty kolor cebulę, sól i pieprz – do smaku. Wyrobić farsz. Przygotować ciasto na pierogi, zarabiając mąkę z jajkiem i wodą na stolnicy. Zarobione i dokładnie zagniecione ciasto rozwałkować, filiżanką powykrawać krążki, ponakładać na nie farsz, zlepić pierożki.
Ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowane polać zrumienionym masłem.
Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Haczów