Pierogi Dominika
Składniki:
ciasto: 40 dag mąki, 50 dag chudego twarogu, 10 dag margaryny, sól
nadzienie: 10 jaj, 10 dag koncentratu pomidorowego, 2 pęczki koperku, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie: Mąkę i margarynę wysiekać na stolnicy, dodać twaróg i krótko zarobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 3-4 mm, wykrawać krążki. Przygotować nadzienie. Ugotować jaja na twardo, jedno pozostawić surowe. Wystudzone i obrane jaja pokroić w kostkę, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, surowe jajo, sól i pieprz oraz dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na krążki ciasta, zlepiać pierożki. Smażyć złote pierożki w głębokiej patelni, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z pikantną surówką.
Przepis: Olga Sokół, Lubatowa (Beskid Dukielski)