Dania i potrawy

Pierogi Dominika

Składniki:
ciasto: 40 dag mąki, 50 dag chudego twarogu, 10 dag margaryny, sól
nadzienie: 10 jaj, 10 dag koncentratu pomidorowego, 2 pęczki koperku, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie: Mąkę i margarynę wysiekać na stolnicy, dodać twaróg i krótko zarobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 3-4 mm, wykrawać krążki. Przygotować nadzienie. Ugotować jaja na twardo, jedno pozostawić surowe. Wystudzone i obrane jaja pokroić w kostkę, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, surowe jajo, sól i pieprz oraz dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na krążki ciasta, zlepiać pierożki. Smażyć złote pierożki w głębokiej patelni, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z pikantną surówką.

Przepis: Olga Sokół, Lubatowa (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION