Handzlowska serwatka wielkanocna

19 sierpnia 2010 wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych
Producent:
Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Zagroda Handzlowianka"
37-123 Handzlówka 267
tel./faks: 17 226 42 38
email: zagroda.biuro@gmail.com
Charakterystyka: Klarowna zupa o kolorze żółto-zielonym lub słomkowo-zielonym. Smak lekko kwaśny, maślany, ostry z wyraźnym posmakiem tartego chrzanu oraz wędzonki. Ma kolor żółty.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Serwatka w Handzlówce była zawsze daniem głównym w czasie śniadania Wielkanocnego. Wówczas wszyscy domownicy zasiadający do stołu po porannej mszy rezurekcyjnej degustowali serwatkę do syta. Podawano ją najpierw głównemu gospodarzowi, a później pozostałym domownikom. Zazwyczaj serwatkę przed świętami przygotowywano już kilka dni wcześniej. Odstawiano ją do ukiszenia w glinianym garnku, dodawano skórki z chleba. Po ukiszeniu serwatki należało ją podgrzać i zlać bez osadu, który zebrał się na dnie. Po ponownym podgrzaniu należało wrzucić do serwatki pokrojony chrzan, kiełbasę, wędzony boczek oraz jajka (wszystko to co znajdowało się w Wielkanocnej Święconce). Czasem dodawano do serwatki bułkę, aby zwiększyć jej gęstość. Handzlowską serwatkę można podawać na dwa sposoby: ciepło bądź zimno.