Powiat łańcucki

Handzlowska bułka pszenna

19 sierpnia 2008 wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych

Producent:
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Zagroda Handzlowianka"
37-123 handlówka 267
tel./faks: 17 226 42 38
zagroda.biuro@gmail.com

Charakterystyka: Ciasto formowane w trapez o złocisto-brązowym kolorze. Kształt podłużny, w przekroju kształt trapezowaty. Długość około 35-40 cm, średnica 15-20 cm. Konsystencja ciasta drożdżowego pulchna, elastyczna. Smak i zapach lekko słony. Zewnętrzna barwa bułki od złocistej do brązowej, w przekroju kremowa.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Bułki pszenne, świąteczne, zwane pospolicie plackami wypiekano zawsze w przeddzień Wigilii, świąt Wielkanocnych lub podczas uroczystości kościelnych, rodzinnych. „Ciasta na placki zaczyniane były na mleku. Bicie zaś do ciasta jaj i dodawanie tłuszczu, rodzynek, fig, wanilii i „zapachów” jest na wsi zwyczajem stosunkowo dawnym, sięgającym ostatnich lat ubiegłego stulecia. Gospodynie mięsiły gęsto ciasto, by w piecu nie kipiało. Układały je w wysmarowane tłuszczem formy blaszane zw. brytfankami. Od wierzchu smarowano je zazwyczaj jajkiem, niekiedy posypywano makiem” (W. Gaj-Piotrowski, „Kultura społeczna ludu z okolic Rozwadowa”, 1967). W zależności od zamożności gospodyni do bułki dodawana była odpowiednia ilość jaj. Im zamożniejsza gospodyni, tym jaj w bułce było więcej, a ciasto ciemniejsze. Wypiekanie i przyozdabianie bułek na wsi było znane już przed pierwszą wojną.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION