ART-Kros studio Jaromir Brański

ART-Kros studio Jaromir Brański


38-404 Krosno,

Potok 109A





 

Swoje doświadczenie biznesowe Jaromir Brański zaczynał nietypowo, jak dla obecnie prowadzonej działalności – inżynier informatyk założył w 2008 r. firmę w sektorze informatyki i reklamy. Gdy w 2012 r. do sprzedawanych gadżetów reklamowych dołożył wyroby z poroży jelenia karpackiego, zauważył olbrzymie zainteresowanie i zapotrzebowanie na produkty regionalne. Analizując dziedzictwo kulturowe województwa podkarpackiego doszedł do wniosku, że tak historycznie związany z regionem wyrób, jakim są „owoce na sucho”odszedł praktycznie w zapomnienie. Dawniej suszenie było jednym z najpopularniejszych sposobów konserwowania żywności, dlatego też opracowano specjalną technikę przygotowania i suszenia owoców z cukrem, które wykorzystywano jako naturalne bakalie.

W ramach dywersyfikacji firma poszerzyła więc swoją działalność o produkty regionalne, w tym związane z suszem płodów runa leśnego oraz owoców na sucho. Autorskim pomysłem Jaromira Brańskiego jest wykorzystanie w procesie produkcji suszu ekologicznej energii słonecznej powstającej w ogniwach fotowoltaicznych. Głównym miejscem pozyskiwania surowców do produkcji suszu są czyste ekologicznie tereny województwa podkarpackiego. W sprzedaży dostępne są suszone owoce (jabłka, pigwa, śliwka, czereśnia), suszone płody runa leśnego (dzika róża, jarzębina, śliwa, tarnina, głóg, poziomki, jeżyny i borówki). W 2014 r. uzyskał certyfikat klasyfikatora grzybów (nr uprawnień 2755), który pozwala mu przyjąć do skupu grzyby bezpośrednio od zbieraczy i ich atestowanie. Dzięki temu można u niego kupić suszone: borowiki szlachetne, kozaki, podgrzybki i lejkowca dętego (gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych). Ważnym dla niego partnerem biznesowym jest firma jego żony Marty „Tradycyjny Smak Natury”, zajmująca się konfekcjonowaniem podkarpackich miodów oraz miodoziołami. Razem z nią przygotowuje kolejny produkt – suszony miód, bo technologię na suszenie płatków kwiatów ma już opracowaną.

W 2014 r. firma złożyła w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego wniosek na wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych wyrobu o nazwie „owoce na sucho”. Firma uzyskała w 2015 r. certyfikat AgroBio- Test na pięć ekologicznych produktów: EKO suszone jabłuszko, EKO suszone wisienki, EKO gruszki na sucho, EKO jabłko na sucho, EKO pigwa na sucho.


BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION