Aktualności

Z kresowym smakiem

  • 05-08-2013
Piątkowy wieczór 2 sierpnia br. rzeszowskim smakoszom upłynął w tonacji „wspomnieniowej”. Kucharze restauracji „Wesele” hotelu „Bristol” sięgnęli bowiem do tradycji jadła z Kresów I Rzeczpospolitej. Wprawdzie potrawy...

Tradycja gminy Skołyszyn

  • 05-08-2013
W niedzielę 4 sierpnia br. w Przysiekach odbyła się impreza kulinarna „Ludowo, smacznie i kolorowo”. Przedsięwzięcie odbyło się zgodnie z projektem „Ludowo, smacznie i kolorowo - organizacja warsztatów i imprezy...

Warsztaty kulinarne

  • 05-08-2013
Kulinarne spotkanie „W kuchni prababci" odbędzie się 10 sierpnia br. o godz. 12.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, a smakowicie poprowadzi je Jolanta Augustyn (prowadząca blog kulinarny: abcmojejkuchni.blogspot.com)...

3 sierpnia świętuj Dzień Musztardy

  • 03-08-2013
Pikantna, delikatna lub ostra. Łącząca dwie rzadko występujące razem cechy – dobry smak i małą liczbę kalorii. Przez Francuzów traktowana jako „królowa przypraw”. Mowa oczywiście o musztardzie, której święto w tym roku przypada właśnie 3 sierpnia!...

Warsztaty wspomagają tradycję

  • 03-08-2013
Nauczyły się robić pasztet dzwonowski, a Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Dzwonowej wzbogaciło się o termosy i naczynia. Wszystko dzięki 38 tysiącom zł unijnej dotacji na naukę gotowania zdrowych i tradycyjnych potraw...

Święto Pieroga w gminie Przemyśl

  • 01-08-2013
W niedzielę, 4 sierpnia br. na stadionie w Ostrowie k. Przemyśla odbędzie się „Święto Pieroga”. Program imprezy obejmuje m.in. liczne konkursy w lepieniu oraz jedzenia pierogów na czas. Będzie też „kulinarne ABC”, czyli...

W Bliznem spotkania z historią

  • 31-07-2013
30 lipca br. o godz. 15.00 w kościele Wszystkich Świętych w Bliznem odbędą się „Spotkania z Tradycją Podkarpacia” na szlaku architektury drewnianej. Spotkania są częścią warsztatów muzyki dawnej i tradycyjnej jakie Zespół...

Wieczór z kresowym jadłem

  • 30-07-2013
Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny... Dla wielu są to obco brzmiące słowa. Ale dla wytrwałych smakoszy to przypomnienie...

Z kart historii - podkarpackie browarnictwo i gorzelnictwo

  • 30-07-2013
Wyrabianie napoju zwanego przez wieki na ziemiach polskich gorzałką zawdzięczamy poselstwom polskim wyprawianym na tereny niemieckiego cesarstwa rzymskiego czy też do papieskiego Rzymu. Początki zatem gorzelnictwa nad Wisłą...

Smacznie, śpiewnie i… upalnie

  • 29-07-2013
W niedzielę 28 lipca br. na placu Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Nowej Sarzynie odbyła się szósta już edycja Potyczek Kulinarnych Powiatu Leżajskiego. Była to jedna z imprez uświetniających Jubileusz 40-lecia nadaniA...
1  «««  274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION