Aktualności

Stalowowolski od kuchni

  • 05-03-2014
Kulinarne warsztaty dla uczniów realizowane w ramach projektu „Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim” dobiegły końca. Podczas ostatnich zajęć w nowej pracowni gastronomicznej popularnego „Ekonomika”, młodzież pod okiem pań ze Stowarzyszenia „Perły Łęgu” przygotowała: bojanowską kaczkę na miodzie, gołąbki bojanowskie oraz bojanowskiego piernika. Z warsztatów, które ostatnie odbyły się 28 lutego br., skorzystało ok. 60 uczniów, kształcących się w zawodach gastronomicznych. Uczyli się jak przygotować tradycyjne dania z terenu powiatu stalowowolskiego czyli kwas z zielonych gąsek, szczodraki, korowal, kotlety z płatków owsianych, barszcz chwałowski z kiełbasą i wędzonką, bojanowską kaczkę na miodzie, bojanowskie gołąbki oraz bojanowskiego piernika. Lekcje odbyły się pod okiem Agnieszki i Stanisława Smaliszów, Gminnego Zespołu Kulinarnego w Chwałowicach oraz Stowarzyszenia „Perły Łęgu” z Bojanowa.
Natomiast w kwietniu w przygotowywaniu tradycyjnych lokalnych potraw szkolić się będą zawodowi kucharze z regionalnych restauracji. Animatorzy projektu liczą, że niektóre z tych dań będzie można wkrótce znaleźć w menu tych lokali.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION