Aktualności

Jadło czyli 300 przepisów kulinarnych

  • 01-03-2014
Wydana przez Starostwo Powiatowe w Krośnie książka „Jadło przepisy kulinarne pogranicza polsko – słowackiego” zawiera 300 recept jak uwarzyć i upiec wspaniałe potrawy z tego obszaru. Najwięcej z części polskiej, bo aż 240, wyciągnięte z różnych zeszytów, książek, ludzkiej pamięci. O różnych proweniencjach: bojkowskich, łemkowskich, pogórzańskich, doliniańskich, a nawet polskiej kuchni mieszczańskiej, w tym kilka produktów tradycyjnych związanych z dawnymi wyrobami masarskimi i pasterskimi.
Lektura obowiązkowa, ale nie na pusty żołądek, dla szefów kuchni przygotowujących regionalne dania w karczmach i restauracjach południa Podkarpackiego.
Publikacja wydana w ramach projektu „Smaki pogranicza: Polsko - Słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno - krajoznawczej” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION