Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (1)

  • 13-01-2014
Pogórzański udziec z Babicy
Pogórzański udziec z Babicy
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki, mieści się w budynku dawnego młyna zbudowanego w 1936 r., stojącego tuż przy trasie krajowej nr 9 biegnącej z Rzeszowa na Krosno i Barwinek. Jej wnętrze utrzymane jest w prostym, ludowym stylu. Wypełniają go stare, ale pieczołowicie odnowione przedmioty codziennego użytku m.in., maselniczki, tarki do prania, cepy, dzieże, a nawet zawieszony u sufitu stuletni wóz drabiniasty.

Menu w karczmie zmienia się w zależności od pory roku. Na wiosnę znaleźć w nim można np. szparagi, borówki i truskawki, pierogi ze śmietaną czy naleśniki. Z kolei jesienią i zimą pojawiają się w nim karkówka, cebula, ziemniaki, proziaki, masło czosnkowe. Karta dań oparta jest na tradycyjnych przepisach, znaleźć w niej można np. golonkę podkarpacką zapiekaną z miodem i piwem, barszcz czerwony z uszkami, flaczki, żurek po rzeszowsku z jajkiem i kiełbasą, ser prażony, pierogi ruskie, stek z grilla z młodej wołowiny z sosem kaparowym lub masłem czosnkowym. W karczmie zjemy wypiekany na miejscu chleb i wędliny wędzone tradycyjnym sposobem. Szczególnie wartym polecenia jest wędzony w zimnym dymie pogórzański udziec z Babicy i zupa-kociołek Młynarza, w której znajdziemy podpiekane na smalcu kawałki mięsa oraz pieczarki, fasolę i ziemniaki. Niezwykle ciekawym kulinarnie doznaniem są także podwędzane żeberka w kapuście.

Więcej informacji: www.podkarpackiejadlo.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION