Gotuj z tradycją

Zapraszamy wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na nowy cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas sześciu spotkań, od października 2013 r. do marca 2014 r., poznamy przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych. Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, wiercańskie pierogi razowe, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.
Zajęcia będą odbywać się w parku etnograficznym w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 12.00-14.30. Wyjątkiem jest spotkanie grudniowe, które zaplanowano na drugą sobotę miesiąca.
Pierwsze warsztaty odbędą się 26 października. Gospodynie z Nockowej pokażą, jak przyrządza się pierogi św. Jacka, niedźwiedź chłopski i rybę pyrową, a także jak upiec pyszne siemieniaki orzechowe.
Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: 17 227 12 96, 17 227 10 71 lub e-mail:
Harmonogram kolejnych spotkań:
30 listopada - gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami, kasza jaglana z marchwią, kasza pęcak z suszkami (warsztaty poprowadzą gospodynie z Grodziska Dolnego)
14 grudnia - pamuła, bułka (brytfon), gomółki z sera krowiego (warsztaty poprowadzą gospodynie z Glinika Zaborowskiego)
25 stycznia – zupa dziadowska, zupa z dyni, jagodzianki (warsztaty poprowadzą gospodynie z Cieplic)
22 lutego - panepuchy, kacapoły, kompot z suszu (warsztaty poprowadzą gospodynie z Górek)
29 marca - serwatka wielkanocna, baranki maślane, bułka biała (warsztaty poprowadzą gospodynie z Handzlówki)