Wieczór z kuchnią Warmii i Mazur
Kucha drożdżowa fot. WikiCom
W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych „Kuchnie Regionów” 6 września br. (piątek) tradycyjnie o godz. 19.00 w restauracji „Wesele” hotelu Bristol (Rynek 20-23) rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią - tym razem - Warmii i Mazur.
Specjaliści od turystyki twierdzą, że żadna podróż nie może się odbyć bez skosztowania specjałów kuchni regionalnej. Z Rzeszowa do Warmii i Mazur daleko, prawie 700 km, więc zamiast przemierzać tę drogę, lepiej skupić na konsumpcji tradycyjnych specjałów z kuchni północno-wschodniej Polski. A może będzie to inspiracja do prawdziwej wyprawy?
Kuchnia tego regionu to swoista mieszanka wpływów polskich i niemieckich. Wyraźnie rysują się tradycje teutońskie w postaci kapusty, kiełbas, mięs i klusek oraz akcenty polskie, jak sięganie przez gospodynie po domową śmietanę, liczne zioła i przyprawy, a także różnorodność wędlin i tradycyjne polskie dania, czyli flaki i barszcze. Mazurski smak to również świeżo wędzone ryby, z węgorzem i trocią na czele.
Szef Kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na ten wieczór ciekawe dania, o niezwykle tajemniczych dla mieszkańców południa Polski nazwach. Dzyndzałki warmińskie (czasami zwane też dybdzalkami), to niewielkie pierożki z mięsnym farszem, który można przygotować z kaszy gryczanej, boczku, ugotowanego na twardo jajka i cebuli lub w innej wersji z mięsa wołowego i czosnku. Z kolei zaklepki ze zsiadłego mleka są chłodnikiem z botwinki, rzodkiewki, koperku, dwóch rodzajów ogórka (świeżego i małosolnego) oraz oczywiście zsiadłego mleka. Nie zabraknie też wyśmienitego pstrąga z patelni. Natomiast na deser serwowana będzie m.in. kucha czyli babka drożdżowa z rodzynkami i kruszonką, często podawana z masłem i miodem.
Kulinarnym doznaniom towarzyszyć będzie muzyka i taniec w wykonaniu kapeli oraz tancerzy znanego Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca POŁONINY z Rzeszowa.
Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu BRISTOL: tel. 17 250 00 12; 250 00 50,