Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy.
Wiedzą o tym kardiolodzy oraz dietetycy i wyliczają ważne składniki: dobrze przyswajalne białko mające wysoką wartość odżywczą, fosfor, potas i magnez, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3. Zalecają też, aby urozmaicić dietę i spożywać różne gatunki ryb, z różnych źródeł. A najlepiej kupować ryby z hodowli, tradycyjnej.
W Gospodarstwie Rybackim Starzawa k. Przemyśla prowadzą hodowlę: karpia, amura, tołpygi, suma europejskiego, szczupaka, lina, jazia oraz karasi złocistych i srebrzystych. Gospodarstwo produkuje niezrównane pod względem jakości „Słoiki Smaków”: Karp starzawski w pomidorach, Karp starzawski w oleju i Amur starzawski w pomidorach. Słoiki z tymi frykasami dostępne są w sklepie stacjonarnym na II piętrze kamienicy Rynek 16 w Rzeszowie oraz w naszym e-sklepie
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkty/ryby-i-przetwory-rybne