Smak dżemu dereniowego – do nabycia w e-sklepie Podkarpackie Smaki – zaskoczy szczególnie tych, którzy próbują go po raz pierwszy. Soczysty, lekko kwaskowaty, z dominującą słodyczą. Wytwarzany jest ręcznie w Gospodarstwie Rolnym Ryś Podkarpacki k. Przemyśla.
Owoce derenia są bogatym źródłem związków biologicznie aktywnych. Zawierają dużo witaminy C oraz związki polifenolowe (flawonoidy) o właściwościach przeciwutleniających, a także rzadko występujące w innych popularnych owocach – związki irydoidowe np. kwas loganowy, o właściwościach przeciwzapalnych. To zawartość związków irydoidowych sprawia, że wśród polskich owoców dereń jest wyjątkowy.
Wśród związków fenolowych w owocach derenia są antocyjany, flawonole, kemferol, kwercetyna i ich glikozydy oraz kwasy fenolowe. Wymienione związki wykazują m.in. silne właściwości przeciwrodnikowe. Zawarte w dereniu barwniki antocyjanowe wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i według najnowszych badań powodują wzrost wydzielania insuliny. Surowce zawierające antocyjany zalecane są w diecie ludzi żyjących w skażonym środowisku, gdyż związki te działają odtruwając w przypadku zatruć metalami ciężkimi. Antocyjany mają również duże znaczenie w okulistyce – w leczeniu zaburzeń mikrokrążenia w obrębie gałki ocznej, poprawiają ostrość widzenia o zmroku i nocą. Stosuje się je w leczeniu krótkowzroczności, kruchości naczyń krwionośnych, wrzodów i innych.
Wyrób do kupienia stacjonarnie w Rzeszowie, II piętro kamienicy Rynek 16, (w godz. 8.00-16.00) lub w e-sklepie https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/przetwory-owocowo-warzywne/dzem-dereniowy