KALENDARZ IMPREZ

Środa, 16 Października 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Uczą piec chleby i proziaki

  • 07-07-2019

Karczma we Młynie w Ustrzykach Dolnych (ul. Fabryczna 12) - obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to niezwykłe miejsce łączące walory placówki muzealnej z prawdziwą karczmą.

 

Bożena i Janusz Bałkota - właściciele obiektu - wybudowali i wyposażyli w pełni profesjonalną kuchnię dla działającej tu do lat restauracji oraz - co nie mniej ważne - regionalną salę z miejscem do wypieków i warsztatów. Wszystkich amatorów krainy pachnącej chlebem zapraszają do zapisów na warsztaty. W ich trakcie będzie można piec proziaki, kapuśniaki i spędzać chwile przy piecu chlebowym, jak za starych, dobrych czasów (kontakt tel. +48 607 477 110). Na chętnych do zwiedzania czeka - znajdujące się w tym samym budynku i jego okolicy - wyjątkowe w swojej formuje Muzeum Młynarstwa i Wsi.


Warto też wiedzieć, że w tym miejscu po raz piąty odbędzie się jedno z najciekawszych wydarzeń artystyczno-kulinarnych w Bieszczadach czyli impreza „XIX Święto Chleba - od ziarenka do bochenka). Wcześniej, od 2000 r., gościła ona w gospodarstwie agroturystycznym „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. W tym roku ta trwająca 2 dni odbędzie się w dniach 3-4 sierpnia br. Podczas pierwszego dnia wydarzenia organizowane są warsztaty piekarnicze. W ich można spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki. Drugi dzień upłynie pod znakiem występów zespołów ludowych, degustacji lokalnych potraw i pokazów rękodzieła bieszczadzkich twórców.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION