KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 23 Maja 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Z dobrze wysmażonym stekiem na talerzu

  • 06-05-2019

Mamy w Rzeszowie kilka miejsc, które smakosze steków chętnie odwiedzają. Znany z dobrego piwa Browar Manufaktura (ul. Słowackiego 16), członek Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, zachęca ich do wizyty promując swoje steki odpowiednim rabatem w każdy poniedziałek.

 

Encyklopedia kucharska wyjaśnia, że stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych. Mięso na steki zazwyczaj jest grillowane lub smażone z odrobiną oleju. Jakie mięso nadaje się na stek? Fachowcy doradzają polędwicę, rostbef lub antrykot.


W kuchni wyróżniamy cztery podstawowe stopnie wysmażenia steku:

• blue - stek słabo wysmażony z każdej strony, mięso w środku surowe,

• rare – krwisty stek, którego skórka jest chrupka, a mięso wewnątrz prawie surowe,

• medium rare – średnio krwisty stek, którego mięso delikatnie brunatnieje,

• medium well – średnio wysmażony stek, którego mięso jest jeszcze jędrne,

• well done – całkowicie wysmażone mięso w środku na kolor brunatny.

A już dzisiaj dla smakoszy steków ważna informacja: Browar Manufaktura w Rzeszowie w każdy poniedziałek promuje swoje steki aż 15-procentowym rabatem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION