KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 23 Maja 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

W BOSKO idzie nowe

  • 28-11-2018

Wszystkim  zapewne to danie na zdjęciu skojarzy się  z pizzą. Ale bynajmniej, w kuchni Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są od dzisiaj… podpłomyki. Podawane będą w kilku opcjach, również w wersji wegetariańskiej.

 

Sposób przygotowania podpłomyków nie zmienił się od tysięcy lat. Podstawowym składnikiem podpłomyków jest mąka, głównie pszenna, która ze względu na większą elastyczność przygotowanego z niej ciasta umożliwia formowanie dużych placków. Do mieszanki, z której przygotowuje się podpłomyki, dodaje się również sól, wodę oraz w zależności od preferencji zioła lub przyprawy. Czasami do wody dolewa się mleko lub zakwas. Składniki miesza się razem robiąc z nich ciasto, które potem ugniata się formując placki.
Historyczną metodą był wypiek na mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, później na blasze umieszczonej nad ogniem. Podpłomyki przygotowywali Słowianie, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw, tak jak obecnie używa się chleba.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION