Aktualności

W BOSKO idzie nowe

  • 28-11-2018

Wszystkim  zapewne to danie na zdjęciu skojarzy się  z pizzą. Ale bynajmniej, w kuchni Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są od dzisiaj… podpłomyki. Podawane będą w kilku opcjach, również w wersji wegetariańskiej.

 

Sposób przygotowania podpłomyków nie zmienił się od tysięcy lat. Podstawowym składnikiem podpłomyków jest mąka, głównie pszenna, która ze względu na większą elastyczność przygotowanego z niej ciasta umożliwia formowanie dużych placków. Do mieszanki, z której przygotowuje się podpłomyki, dodaje się również sól, wodę oraz w zależności od preferencji zioła lub przyprawy. Czasami do wody dolewa się mleko lub zakwas. Składniki miesza się razem robiąc z nich ciasto, które potem ugniata się formując placki.
Historyczną metodą był wypiek na mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, później na blasze umieszczonej nad ogniem. Podpłomyki przygotowywali Słowianie, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw, tak jak obecnie używa się chleba.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION