KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 19 Marca 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktualności

Podkarpacki „Boski drań”

  • 03-11-2018
„Boski drań” - piwo pszeniczne z dodatkiem soku z derenia wytworzone przez Browar Rzemieślniczy Lasowiak miało swoją premierę w Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1) – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, a które powstało we współpracy z Gospodarstwem Ryś Podkarpacki, członkiem Klastra Podkarpackie Smaki.


Browar Rzemieślniczy Lasowiak we wsi Jata (gm. Jeżowe) to nieduży, podkarpacki browar mocno zakorzenionym w lokalnej tradycji i kulturze. Warzenie piwa to pasja właścicieli: Kamil Cuber i Rafała Radziejowskiego, która trwa już od lat. Zaczynali warząc w piwnicy na bardzo amatorskich, robionych przez siebie urządzeniach. Pomysł na założenie własnego browaru pojawił się początkiem 2017 r., a uruchomiony został on zaledwie kilka miesięcy temu.

Nazwa browaru nawiązuje to grupy etnicznej Lasowiacy, zamieszkującej głównie Równinę Tarnobrzeską i Płaskowyż Kolbuszowski. Zarówno ich grafiki (wykonywane metodą linorytu), jak i nazwy piw są nawiązaniem do kultury i gwary lasowiackiej, a wykonuje je niezwykła osoba, artystka mocno związana z ludowością i folklorem.

Mówią o sobie: - Naszą przygodę ze stylami rozpoczynamy klasykami takimi jak pils, piwo pszeniczne czy IPA, ale zadbaliśmy też o to, aby w naszym portfolio były piwa nietuzinkowe, które, mamy nadzieję będą zaskakiwać.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION