Aktualności

Rozstrzygnięcie konkursu „Niepodległa Polska Smakuje”

  • 17-10-2018

Mamy listę laureatów konkursu „Niepodległa Polska Smakuje”, a dla tych którym szczęście nie dopisało będzie niespodzianka. Zamieszczamy poprawne odpowiedzi i listę zwycięzców.

- Przymiotnik „ruskie” dodany do nazwy pierogi pochodzi od jakiego historycznego państwa? (od państwa Ruś Kijowska)

- Wypchany ręcznie rozdrabnianą wieprzowiną, tłuszczem wieprzowym i wołowiną wyczyszczony świński żołądek produkowany na Suwalszczyźnie nazywa się…?

skilandis

- Za ojca polskiego rolnictwa ekologicznego uważa się… Austriaka. Jak nazywa się wykładowca, który w pałacu w Kobierzycach w 1924 r. prowadził pierwszy kurs upraw biodynamicznych na ziemiach polskich?

Rudolf Steiner

- Natura nasiona tej rośliny ozdobiła niezwykłym rytem przypominającym polskie godło. O jakiej bylinie mowa?

fasola niepodległości zwana także orzełkiem

- Wymień trzy systemy jakości żywności stosowane przez producentów, które wyróżniają produkty wysokiej jakości znajdujące się na opakowaniach produktów pochodzenia zwierzęcego.

System Jakości Wołowiny (Quality Meat Program – QMP)

System Jakości Wieprzowiny (Pork Quality System – PQS)

System Gwarantowanej Jakości Żywności (Quality Assurance for Food Products – QAFP)

 

Zwycięzcy konkursu:

Barbara Ch. (Kniażyce)

Krzysztof D. (Stalowa Wola)

Marcin K. (Leżajsk)

Bogusław L. (Rzeszów)

Beata R. (Warszawa)

Dorota K. (Rzeszów)

Anna P-S (Zagórz)

Karolina W. (Warszawa)

Arleta Z. (Białystok)

Patrycja Ż. (Tarnobrzeg)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION