Aktualności

W Bachórzu zjedz knedle ze śliwkami

  • 08-09-2018

Kiedy przychodzi sezon na śliwki, grzechem byłoby nie spróbować pysznych knedli ze śliwkami. Jest to słodka i lekka potrawa, która w mgnieniu oka zaspokaja głód.

 

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu pod numerem 16A od 15 lat stoi na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa, ostatecznie stoi w pobliżu przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.

Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni regionalnej, pogórzańskiej: pieczone proziaki dynowskie z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflankę czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Legendarna stała się serwowana tu golonka z kością z pieca, żeberka duszone w kapuście czy wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami), a w sezonie również z owocami. Teraz nastała pora na śliwki i kuchnia serwuje knedle ze śliwkami ze śmietaną i sosem śliwkowym.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION