Aktualności

XVI Gala Myśliwska w Horyńcu-Zdroju za nami

  • 10-09-2018
Kaczka z kurkami i kopytkami
Kaczka z kurkami i kopytkami
Kaczka z farszem z podrobów
Kaczka z farszem z podrobów
Pasztet i pieczeń z jelenia
Pasztet i pieczeń z jelenia

Niedzielna Gala połączona była z obchodami 95-lecia Polskiego Związku Łowieckiego oraz IV Powiatowym Festiwalem Tradycji i Kuchni Myśliwskiej. Impreza odbyła się w Parku Zdrojowym, a organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji, które cieszyły oko, ucho i… żołądki przybyłych.

 

Pokazy kulinarne i degustacje dziczyzny przygotowano dla wszystkich. Natomiast dla komisji jurorskiej – w ramach IV Powiatowego Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej – poszczególne koła łowieckie wykonały specjalne dania, w czasie oceny których uwagę zwracano na smakowitość potraw, wygląd i estetykę podania oraz oryginalność serwowanych dań. Generalnie królowały gulasze i bigosy, ale wybrane przez jurorów trzy koła łowieckie zaproponowały pomysły, które mocno utkwiły w pamięci smaku.


Pierwsze bezapelacyjne miejsce przyznano Kołu Łowieckiemu „Sokolik” z Horyńca-Zdroju za rewelacyjną dziką kaczkę z kurkami i kopytkami. Drugie miejsce przypadło KŁ „Hubert” z Oleszyc za kaczkę z farszem z podrobów (szczególnie one były interesujące). Trzecią pozycję na pudle otrzymał „Talerz obfitości” czyli pasztet i pieczeń z jelenia od KŁ „Ryś” z Lubaczowa.

 

Następnie zdegustowano nalewki. I miejsce uzyskała nalewka z rokitnika (KŁ „Hubert” z Oleszyc), II – dereniówka (KŁ „Sokolik” z Horyńca-Zdroju) i III – pigwówka (KŁ „Łoś” z Oleszyc).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION