KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 25 Września 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Aktualności

Jedzenie i smak jako wyróżnik kulturowy Podkarpackiego

  • 05-09-2018

Fundacja Dialogu Obywatelskiego z Krakowa do 11 września br. realizuje na terenie naszego województwa projekt pt. „Przez żołądek do sukcesu” - dziennikarstwo kulinarne od kuchni”. Jego uczestnicy to młodzi aktywiści społeczni, działający na rzecz porozumienia międzykulturowego. To właśnie z ich inicjatywy postał projekt 10-dniowego spotkania polsko-ukraińskiego w celu wspólnego kształcenia się w kierunku dziennikarstwa kulinarnego.

Bazą jest ośrodek wypoczynkowy Czardworek w Przysietnicy k. Brzozowa, gdzie odbywają się wykłady, dyskusje, zajęcia praktyczne (w tym warsztaty fotograficzne I pisarskie). Z kolei wizyty studyjne w regionalnych restauracjach, gdzie uczestnicy inwentaryzują polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne regionów.

Jako pierwsza na trasie podróży po Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki znalazła się Gospoda pod Biała Górą w Sanoku. Tutaj Gabriela Zajonc zaprezentował grupie dania i potrawy z obszaru pogranicza polsko-rusińskiego z hreczanykami i fuczkami na czele.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION