KALENDARZ IMPREZ

Środa, 15 Sierpnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Smaki naszych marzeń

  • 05-08-2018
Festiwal Dziedzictwa Kresów to olbrzymie przedsięwzięcie społeczno-kulturalne, na które składa się szereg wydarzeń: spotkania Środowisk Kresowych, Forum Polonijne, Dni Ormiańskie, spektakle, wystawy, kino kresowe - to tylko część z wszystkich działań odbywających się w Horyńcu Zdroju, Cieszanowie, Oleszycach, Jarosławiu, Lubaczowie, Przemyślu, a nawet w Rzeszowie.

Ale w niedzielę, 5 sierpnia br., na terenie Kresowej Osady w Baszni Dolnej i jej pobliżu odbędzie się to, które przyciąga najwięcej uczestników, liczonych w kilkanaście tysięcy. Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów to zmagania kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich i jarmark na błoniach wokół Kresowej Osady.

W tym roku po raz pierwszy temu wydarzeniu towarzyszy I Święto Podkarpackiego Proziaka, którego osią będzie 2,5 tonowa kuchnia z kafli i z metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka ze swoją ekipą z EKO Piekarni w Łężanach k. Krosna będą piekli proziaki. A dodatkowo Bieszczadzka Ambusada czyli food truck, w którym podstawowym elementem dań jest… proziak oczywiście.

 

Ale to nie wszystko. W niedzielę w Baszni Dolnej odbędą się I Targi „Rodzinne Smaki Podkarpacia”, w których swój udział zapowiedziały 23 podkarpackie firmy i gospodarstwa z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego (znaczna ich część to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki). Warunek podstawowy – są to rodzinne, nieduże przedsięwzięcia wytwarzające produkty tradycyjne i najwyższej jakości. W olbrzymim pawilonie – z klimatyzacją - obok Restauracji Kresowej Osady będzie można smakować i zakupić sery, wyroby piekarnicze i cukiernicze, wędliny, oleje, koncentraty zup, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, czekolady, suszone zioła i owoce, susze warzywne, herbaty, przetwory z ryb słodkowodnych oraz podkarpackie wina. To wszystko w jednym obiekcie do dyspozycji w godz. 12.00-19.00.


1.    Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek, Długie k. Sanoka

2.    EKO Piekarnia Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Grażyna Kiełtyka, Łężany k. Krosna

3.    Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o. w Jarosławiu

4.    Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna RAVIX s.c. Barbara Dygdoń, Paweł Dygdoń w Dębicy

5.    Gospodarstwo „EKOCHATKA” Ryszard Kusz w Błędowej Tyczyńskiej

6.    Gospodarstwo ekologiczne „ZUZA” Lucyna Cwynar w Zabratówce (gm. Błędowa Tyczyńska)

7.    Gospodarstwo rolno-pasieczne Natalia i Jerzy Leban w Morawsku k. Jarosławia

8.    LEDA-SER Leszek Jakimowicz w Wólce Krowickiej

9.    Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip w Wierzawicach k. Leżajska

10. Pasieka Ekologiczna Marek Barzyk w Krośnie

11. Producent domowych serów podpuszczkowych z mleka krowiego Małgorzata Sowa z Kąkolówki

12. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „AWB” Alina Becla w Handzlówce

13. Przetwory Domowe Sama Dobroć Janina Czaban w Nowej Sarzynie

14. Przetwory z Krasiczyna Janina i Bogusław Olszańscy

15. Rolniczy Handel Detaliczny Jolanta Augustyn, Latoszyn (gm. Dębica)

16. Stowarzyszenie „W Dereniowym Drzewie Siła Drzemie” Mariusz Bednarz w Przemyślu

17. Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej - producent tradycyjnych potraw, wypieków i domowych przetworów

18. Tłocznia Oleju Krzysztof Paradowski w Przemyślu

19. Winnica Mazurak Dorota i Krzysztof Mazurakowie w Terliczce (gm. Trzebownisko)

20. Winnica Melancholia Zbigniew Głodek w Będzienicy (gm. Iwierzyce)

21. Winnica Wiarus Tadeusz Kruczek w Jedliczu

22. Wyrób Wędlin Bogusław Szymański, Nowe Sioło

23. Zarząd Dóbr Smolin sp. z o.o., sp. k. w Lubaczowie

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION