W szkole uczestniczy 36 osób (10 nauczycieli i 26 studentów) z Chorwacji, Słowacji, Rumunii i Polski. Podczas szkoły uczestnicy zapoznają się z polską kulturą nie tylko kulinarną podczas codziennych warsztatów, wizyt w zakładach przemysłowych, jak i gospodarstwach ekologicznych. Poznają atrakcje kulinarne i kulturowego naszego kraju, a szczególnie naszego Podkarpacia.
Podczas pierwszego dnia mogli skosztować podkarpackich specjałów kulinarnych dzięki Klastrowi Podkarpackie Smaki”, który reprezentowała Alina Becla. Po wykładzie jego uczestnicy mogli delektować się wspaniałymi tradycyjnymi wypiekami z Zakład Cukierniczo-Piekarniczy IZA w Rzeszowie, wyrobami w słoikach z Zakładu Mięsnego „SMAK-GÓRNO” w Górnie, suszami i herbatami z Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „AWB” Alina Becla z Handzlówki, przetworami rybnymi z Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwa Rolnego w Smolinie czyli Smolin Fish oraz Gospodarstwa Rybackiego ze Starzawy Rybnej, a także różą w cukrze z Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” Marek Bargieł i wyrobami z derenia od Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Z tego co mówili bardzo im smakowało.