Gospoda Pod Białą Górą działa od lat w budynku starego, drewnianego spichlerza z 1732 r., który znajduje się w sąsiedztwie wejścia do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku.
Jak na karczmę przystało jest tu ciemna izba z drewnianymi ławami do siedzenia i duża weranda z małymi stolikami. Gospoda zawsze gościnnie otwarta i pełna – szczególnie w okresie wakacyjnym – biesiadujących gości.
Ilość dań tradycyjnych kuchni regionalnej mile zaskakuje. Co ważne, powstają one z lokalnych surowców i są na miejscu wykonywane. Z zup warto sięgnąć po chlebowo-czosnkową z grzankami, szczególnie polecaną kwaśnicę z zioberkiem (mocno kwaśna), swojską chrzanicę na boczku z ziemniakami, klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą, albo polecany w okresie upałów chłodnik litewski.
Kolejne wyzwanie kulinarne to golonka, wątróbka wieprzowa z cebulką, pierogi mieszane w cieście razowym ze skwarkami oraz rewelacyjne pierogi razowe (z soczewicą i kaszą gryczaną lub z kaszą i bryndzą), które można popić zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Niezwykła popularnością cieszą się… placki ziemniaczane z prawdziwą, kwaśną śmietaną, pierogi z jagodami, a na deser proziaki albo domowy placek drożdżowy z jagodami.
Gospoda Pod Białą Górą znajduje się w sąsiedztwie wejścia do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku.