Aktualności

Pierwszy ocet piwny warzony w Bieszczadach

  • 04-06-2018

Ruszyła sprzedaż pierwszego w Polsce octu piwnego. Jest warzony w małych ilościach metodą rzemieślniczą w Bieszczadzkiej Wytwórni Octu Ursa Maior, która powstała w budynku browaru Ursa Maior w Uhercach Mineralnych.

 

Obecnie dostępne są trzy rodzaje octu, każdy powstaje z innego, specjalnie dobranego piwa determinującego smak octu: Ursa Deszcz w Cisnej, Ursa Wataha i Ursa Dwa Misie. Wkrótce będą sprzedawane octy z win oraz ocet balsamiczny. Octy są bardzo zdrowe i smaczne, idealne do celów kulinarnych w wyszukanej kuchni. Są niefiltrowane, zachowują szereg cennych składników. Octy spożywcze są stosowane od wieków do przygotowywania i konserwacji potraw oraz celów zdrowotnych.

 

Niebawem w Ursa Maior w Uhercach ruszą też warsztaty i pokazy warzenia octu oraz degustacje.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION