Aktualności

Smaczna karta szefa Bednarczyka

  • 10-05-2018
Kotleciki jagnięce
Kotleciki jagnięce
Schabowy z kością
Schabowy z kością

Karczma Polska w Mielcu (ul. Partyzantów 2), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wyróżnia się nie tylko oryginalnym wystrojem wnętrz, niepowtarzalną atmosferą i swojskim klimatem. Tu się po prostu je dobrze i ze smakiem.

 

Na oryginalność karczmy składa się przede wszystkim jej ciekawa, drewniana architektura, wyłożone kamieniem ściany, oryginalne, wykonane przez górali meble oraz płaskorzeźby. Zaprasza do czterech tematycznie urządzonych sal: „Pod Aniołami”, „Sielskiej”, „Sarmackiej” oraz „Kresowej” z antresolą i tarasami.

 

W wiosennej, sezonowej karcie znajdziecie m.in. moskale z wędzonym pstrągiem na sałacie, mieszankę sałat z ekologicznymi serami z Bukowca, grzankami i pesto z czosnku niedźwiedziego, risotto selerowe z oliwą truflową i pieczonymi kasztanami, a także makaron z łososiem, zielonym groszkiem, chili i limonką.

W stałym menu karczmy serwowane są dania kuchni kresowej i polskiej. Szef kuchni Grzegorz Bednarczyk zaprasza na regionalne i polskie smaki, np. wędzoną kaczą pierś z karmelizowaną gruszką i puree malinowo-buraczkowym, pierożki z jagnięciną z sosem z kurek i śmietany, zupę z leśnych grzybów z lanym ciastem czy klasyczny żur staropolski z jajkiem i wiejską kiełbasą.

Można tu spróbować znakomitego schabowego – jak dawniej - z kością, zasmażaną kapustką i ziemniakami, kaczkę po polsku z pieca, kotleciki jagnięce z rozmarynem czy sandacza smażonego na klarowanym maśle.

 

Warto też wiedzieć, że w Karczmie znajdziecie Półkę Podkarpackie Smaki z rewelacyjnymi, regionalnymi produktami, m.in. konfiturę z czarnej jagody, płatki róż w cukrze, pigwę na sucho, 100% sok z malin bio, czekoladę z fiołkami, czekoladę z pigwą i truskawkami. Wszystko idealne na prezent lub pamiątkę.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION