KALENDARZ IMPREZ

Środa, 17 Października 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

Nowe pomysły na Nowy Rok

  • 10-01-2018
fot. Dirk Vorderstraße/WikiCom
fot. Dirk Vorderstraße/WikiCom

Smak orzechów laskowych pamięta każdy kto wakacje spędzał na wsi. Te owoce leszczyny pospolitej w Polsce - występującej dość powszechnie stąd i nazwa – kojarzą się nam mocno z dzieciństwem. W naszym regionie szczególnie intensywnie występuje w Bieszczadach.

 

W starożytności twierdzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Obecnie wiadomo, że magia zaklęta jest w ich wnętrzu. Orzechy są bowiem źródłem wielu cennych witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Spożywane regularnie znacząco zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Ale to nie wszystko... Są wskazane dla osób znerwicowanych, żyjących w ciągłym stresie, mających kłopoty z zasypianiem, cierpiących na anemię, a także dla osób pracujących umysłowo.

 

- Orzechy laskowe mają głęboki smak i są istotnym produktem stosowanym w przemyśle cukierniczym. Dodawane są w całości do czekolad, batonów i deserów. Fachowcy podkreślają, że orzechy laskowe w czekoladzie to przekąska, która aktywizuje jak filiżanka kawy – mówi Ewelina Nycz ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. - Stąd też i pomysł, aby do naszej kolekcji czekolad z dereniem dołożyć czekolady… z orzechami laskowymi. Te ręcznie wykonane tabliczki czekolad gorzkich (70.4%) i mlecznych (33,6%) przez mistrza cukiernictwa z Korczyny dostępne są od dzisiaj w naszym sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl – dodaje Ewelina Nycz.

 

Nowe czekolady można kupić w cenie 9,98 zł za tabliczkę (55 g).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION