KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 16 Lipca 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aktualności

Pokusa dobrego smaku

  • 08-01-2018
Marta Rączka-Żurawska
Marta Rączka-Żurawska

Polacy odwiedzają cukiernie i lodziarnie średnio 2-3 razy w miesiącu, najchętniej lokalne i dobrze znane, rzadziej sieciowe. - Dla konsumentów ważną rolę odgrywają miejsca sprawdzone, których wyroby są im znane od lat i do których mają pełne zaufanie co do składników i jakości ich wykonania. Nie bez znaczenia jest także przywiązanie do tradycji wypieku, chociaż nasi goście lubią, jak ich czasami zaskoczymy nowością – mówi Marta Rączka-Żurawska, właścicielka regionalnej sieci Cukierni Pokusa, która od 2001 r. nieustannie zdobywa doświadczenie w słodkiej branży.


Pracownia mieści się w Mielcu w budynku przy ul. Wojsławska 2c. W tym mieście jest jeszcze pięć punktów sprzedaży (m.in. Al. Niepodległości 1, ul. Krótka 5 - Dom Rzemiosła od strony „zielonego rynku” oraz ul. Zygmuntowska 4 w Galerii Viva), a dwie kolejne w Rzeszowie (ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 14 oraz ul. Rejtana 69 w Galeria Lazur).

Przeglądając ofertę cukierni dostrzeżemy szeroki asortyment wypieków. W propozycji na „co dzień” znajdziemy liczne serniki (11 rodzajów m.in. Harataniec, Rajski, Niebiański), szarlotki (5 typów, w tym tradycyjna z cynamonem i szarlotka łatki), makowce (4 rodzaje np. w pieluszkach, japoński czy strucla makowa), babki świąteczne, desery, wafelki, torty. Zerkamy w kategorię drożdżówki i już widzimy jagodzianki, ciasto drożdżowe z owocami czy bułkę drożdżową tradycyjną.

Polacy niezwykle „czczą” Tłusty Czwartek - tego dnia w ladach i na półkach cukierni można znaleźć klasyczny chrust, kwiatuszki z chrustu oraz pączki: z budyniem i lukrem, tradycyjne z różą oraz z pomadą ze skórką pomarańczową. 

Właścicielka dużą wagę przykłada do segmentu oferty weselnej. Jej propozycja to „Słodki stół”, na którym może się znaleźć nawet 115 propozycji. Wśród nich zawrotną liczbę stanowi 31 modnych mini deserków, są także lizaki, tarty, muffinki, babeczki, bezy w licznych kolorach. Cukiernia wprowadza nietypowe nowości, jak np. konsultacje ślubne, w czasie których przygotowywane są degustacje tortów ślubnych, a nawet specjalne szyszki dla gości weselnych.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION