KALENDARZ IMPREZ

Środa, 17 Października 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

Zupy jakich nigdzie nie znajdziecie

  • 02-01-2018

Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna RAVIX Barbary i Pawła Dygdoń z Dębicy działa od 2010 r. Już wówczas sprzedawali żurki w regionie, ale nie swoje, innych producentów. W 2016 r. podjęli decyzję, że najlepsze jest własne i rozpoczęli wytwarzanie naturalnych zup bez konserwantów: żurku, barszczu białego i czerwonego w szklanych butelkach, pod marką Ravix.


Zupy sygnowane są miejscem pochodzenia „z Wolicy”, przysiółku miasta Dębica. Od początku wytwarzane są metodą tradycyjną, kiszą się 2-3 dni w 160-litrowych beczkach atestowanych, przeznaczonych do produkcji spożywczej. Jest ich 21 i wszystkie są już zajęte. Barszcze i żurki są tworzone według własnych receptur, a półprodukty do ich powstania skupowane są od podkarpackich rolników i w lokalnych zakładach. Zakwasy charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, barwą oraz gęstością, przydatne są do spożycia w terminie 60-90 dni.

Dzięki własnej sieci logistycznej firma Ravix zapewnia ciągłość dostaw. Półlitrowe butelki sprzedawane są na terenie całej Polski, trafiają do hurtowni i sklepów spożywczych. Te w większych, 5-litrowych butlach odbierają kucharze restauracji, punktów gastronomicznych oraz hotele prowadzące catering.


Barszcz Czerwony z Wolicy to domowy zakwas o rubinowej barwie robiony ze świeżych buraków. Zdecydowanie kwaśny oraz pikantny smak czyni go bardzo smaczną podstawą tradycyjnej zupy. Polecany również do picia na surowo, ze względu na cenne dla zdrowia składniki odżywcze.


Żurek z Wolicy to tradycyjny zakwas odznaczający się jasną, owsianą barwą oraz naturalną mętnością. Pikantnie kwaśny smak z czosnkową nutą nadają mu wysokiej jakości płatki owsiane, otręby oraz świeży czosnek. Zupa przygotowana na jego bazie jest lekka i pożywna.


Barszcz Biały z Wolicy przypomina żurek konsystencją, zapachem i kolorem, jednak jego smak jest delikatniejszy, dzięki użytej do kwaszenia mące pszennej, powstającej z ekologicznie uprawianych ziaren.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION