Tradycyjnie, jak co roku, Restauracja Jaś Wędrowniczek w Rymanowie przygotowuje w niedzielę, 17 grudnia br., w godz. 13.00-17.00 Wigilijny Brunch. W jego trakcie świąteczne dania z różnych stron świata, muzyka na żywo i prezentacja stroików i ozdób świątecznych. Wstęp: 65 zł dorośli i jesz ile chcesz, 35 zł za dzieci do 7 lat.
Na świątecznym stole znajdziecie do wyboru i nieograniczonego smakowania na miejscu:
Zupy:
– tradycyjny polski barszcz czerwony z grzybowymi uszkami,
– zupa migdałowa z Hiszpanii,
– włoska zupa krem parmezanowo-borowikowa.
Danie mięsne:
– fińska szynka Joulukinkku z musztardą i goździkami,
– kogut faszerowany kasztanami – danie z Francji,
– indyk faszerowany, sos żurawinowy – Stany Zjednoczone,
– podudzia kurczaka oraz skrzydełka po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem,
– żydowski czulent z mięsem wołowym.
Dania rybne:
– polski karp duszony w piwie,
– dorsz w mleku kokosowym,
– żydowskie gefilte fisz – pulpeciki rybne zapieczone z czosnkiem,
– sandacz po litewsku.
Dania jarskie:
– gołąbki z tartymi ziemniakami w sosie grzybowym,
– kotleciki z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem,
– pierogi polskie o wielu smakach (pierogi z białym serem i ziemniaki, pierogi z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi, pierogi z czosnkiem niedźwiedzim, pierogi z makiem, pierogi z orzechami włoskimi i miodem, pierogi łemkowskie z bryndzą i miętą, pierogi z suszoną śliwką i cynamonem),
– pieróg drożdżowy faszerowany orientalnymi warzywami.
Zimne przystawki i dodatki:
– śledzie po szwedzku w pomidorach z rodzynkami,
– pieczone buraczki z cieciorką i tymiankiem,
– suszona kiełbasa,
– sałatka z grzybami w miodzie i occie balsamicznym,
– sałatka z pomidorów i łososia,
– pure z brukwi,
– pure z pieczonych batatów,
– czerwone pieczone ziemniaki z ziołami,
– aromatyczna kasza gryczana z kuminem,
– kapusta czerwona na ciepło na winie.
Wigilijne słodkości:
– baklava z włoskimi orzechami,
– alzackie ciasto Bożonarodzeniowe z cytrynami,
– bobalki z makiem i miodem – danie regionalne,
– ciasteczka imbirowe z migdałami z Irlandii
– anyżkowo-kawowe ciasto
– krem marcepanowy z frużeliną wiśniową
– blok czekoladowy (kuchnia czasów PRL)
– staropolskie pierniczki z lukrem
Napoje - kompot z suszu z miodem i goździkami
Możliwość wcześniejszej rezerwacji miejsc: +48 13 43 567 33, +48 603 364 444, hotel@jas-wedrowniczek.pl