Aktualności

Smaki z całego świata

  • 12-12-2017

Tradycyjnie, jak co roku, Restauracja Jaś Wędrowniczek w Rymanowie przygotowuje w niedzielę, 17 grudnia br., w godz. 13.00-17.00 Wigilijny Brunch. W jego trakcie świąteczne dania z różnych stron świata, muzyka na żywo i prezentacja stroików i ozdób świątecznych. Wstęp: 65 zł dorośli i jesz ile chcesz, 35 zł za dzieci do 7 lat.

 

Na świątecznym stole znajdziecie do wyboru i nieograniczonego smakowania na miejscu:

 

Zupy:

– tradycyjny polski barszcz czerwony z grzybowymi uszkami,

– zupa migdałowa z Hiszpanii,

– włoska zupa krem parmezanowo-borowikowa.

Danie mięsne:

– fińska szynka Joulukinkku z musztardą i goździkami,

– kogut faszerowany kasztanami – danie z Francji,

– indyk faszerowany, sos żurawinowy – Stany Zjednoczone,

– podudzia kurczaka oraz skrzydełka po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem,

– żydowski czulent z mięsem wołowym.

Dania rybne:

– polski karp duszony w piwie,

– dorsz w mleku kokosowym,

– żydowskie gefilte fisz – pulpeciki rybne zapieczone z czosnkiem,

– sandacz po litewsku.

Dania jarskie:

– gołąbki z tartymi ziemniakami  w sosie grzybowym,

– kotleciki z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem,

– pierogi polskie o wielu smakach (pierogi z białym serem i ziemniaki, pierogi z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi, pierogi z czosnkiem niedźwiedzim, pierogi z makiem, pierogi z orzechami włoskimi i miodem, pierogi łemkowskie z bryndzą i miętą, pierogi z suszoną śliwką i cynamonem),

– pieróg drożdżowy faszerowany orientalnymi warzywami.

Zimne przystawki i dodatki:

– śledzie po szwedzku w pomidorach z rodzynkami,

– pieczone buraczki z cieciorką i tymiankiem,

– suszona kiełbasa,

– sałatka z grzybami w miodzie i occie balsamicznym,

– sałatka z pomidorów i łososia,

– pure z brukwi,

– pure z pieczonych batatów,

– czerwone pieczone ziemniaki z ziołami,

– aromatyczna kasza gryczana z kuminem,

– kapusta czerwona na ciepło na winie.

Wigilijne słodkości:

– baklava z włoskimi orzechami,

– alzackie ciasto Bożonarodzeniowe z cytrynami,

– bobalki z makiem i miodem – danie regionalne,

– ciasteczka imbirowe z migdałami z Irlandii

– anyżkowo-kawowe ciasto

– krem marcepanowy z frużeliną wiśniową

– blok czekoladowy (kuchnia czasów PRL)

– staropolskie pierniczki z lukrem

Napoje - kompot z suszu z miodem i goździkami

 

Możliwość wcześniejszej rezerwacji miejsc: +48 13 43 567 33, +48 603 364 444, hotel@jas-wedrowniczek.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION