Aktualności

„Garncarzom” stuknęło 5 lat

  • 13-11-2017

W sobotę, 18 listopada br., o godz.12.00 w Medyni Głogowskiej święto i to z  niespodziankami. W 2012 r. w budynku stylizowanym na chałupę zbudowaną z bali rozpoczęła tam działalność Karczma u Garncarzy.

 

Na przystawkę można tu zamówić proziaki podawane z konfiturą własnej roboty (wyśmienite z dyni i śliwek), albo pieczony na miejscu wiejski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Zupy podawane są w glinianych misach: żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą na własnym zakwasie, barszcz czerwony z uszkami, rosół z kury z makaronem własnej roboty, albo zupa zbójnicka. Najchętniej zamawiane są pierogi kresowe (z kaszą gryczaną, cebula, kiełbasą i boczkiem).

 

Złaknionych solidnej strawy zadowoli Deska Garncarza z golonką, żeberkami, kiełbasą z cebulką i karkówką przyprawioną ziołami. Podobnie, jak i filet z kaczki z pieczonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina, żeberka marynowane w miodzie w panierce z liścia mięty pieprzowej z opiekanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną.

 

Do dań związanych z tradycją poprzez składniki, ale przetworzonych zgodnie ze współczesnymi trendami należą stek wołowy na sałacie z pieczywem i masłem czosnkowym, Kotlet Gajowego z chrzanem, grillowanym boczkiem, jak i golonka z grilla z pieczywem i chrzanem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION