KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 18 Grudnia 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktualności

Proziakoburger nagrodzony

  • 26-09-2017

Festiwalu Tirpaków w węgierskiej Nyiregyhaza to od lat znana w tym kraju impreza kulinarna, na której dziesiątki stoisk restauracji i barów oferuje to co w kuchni węgierskiej najlepsze. A jej uczestnicy przy dźwiękach ludowych pieśni konsumują ostry gulasz, langosze czy sült kolbász czyli pieczona kiełbasę. W tym roku na centralny placu tego miasta swoje stoisko miało miasto partnerskie Nyiregyhazy – Rzeszów.

 

Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, we współpracy z samorządem Rzeszowa przygotowało dwa stoiska: informacyjno-turystycznej i… kulinarne. Na tym pierwszy królowały mapy, przewodniki i foldery, a na drugim żur rzeszowski, proziaki podkarpackie i pieczona kiełbasa z Górna.

Zespół gastronomiczny pod szefostwem Marcina Purgacza z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, wydał przez dwa dni ok. 800 porcji zupy i ponad 1000 proziaków z masłem czosnkowym lub gzikiem. Ale najwięcej emocji czekało na uczestników wyjazdu w niedzielę, 24 września br. kiedy to przygotowane przez nich danie: proziakoburger został poddany ocenie konkursowej, w której brały licznie udział teamy z Węgier, Ukrainy i Słowacji.

 

Gdy podano wyniki radości nie było końca – ekipa z Rzeszowa w składzie Marcin Purgacz, Krzysztof Kowalski (ZSzG im. Spytka Ligęzy) oraz Zofia Gałucha i Alicja Krzyśko (Koło Gospodyń Wiejskich nr 2 w Nowej Wsi, gm. Trzebownisko) zajęła 2 miejsce i honorowy puchar wraz z okolicznościowym dyplomem. Dla członków komisji – Węgrów – burger w proziaku z sosem pietruszkowym i smażoną papryką był totalnym zaskoczeniem smakowym. I werdykt był bezapelacyjny.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION