„Powidlaki" w Krzeszowie to wydarzenie obowiązkowe dla wszystkich miłośników śliwek, gotowania i lokalnych przysmaków. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej.
„Powidlaki” co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających, którzy specjalnie na wrześniowy weekend przyjeżdżają do Krzeszowa. Na gości czeka wiele atrakcji – m.in. konkurs kulinarny „Najlepszy produkt ze śliwką”; widowiskowe, tradycyjne smażenie powideł w miedzianych kotłach; zawody wędkarskie; wystawy malarstwa, rzeźby i rękodzieła artystycznego; pokazy wikliniarstwa i garncarstwa oraz występy lokalnych artystów, zespołów oraz koncerty zaproszonych gwiazd.
Każdego września, kiedy drzewa w śliwowych sadach uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców, spod Gminnego Ośrodka Kultury w Krzeszowie wyrusza barwny korowód z maszerującymi w tradycyjnych strojach dziewczętami oraz przygrywającą na czele kapelą. Krzeszowskie powidła smażone bez dodatku cukru w wielkich miedzianych kotłach, według starej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, zachwycają swoim smakiem od ponad stu lat.