Aktualności

Jak zrobić dobrą kiełbasę?

  • 08-08-2017

Schabińskiej Wędliny Regionalne we wsi Zimna Woda k. Jasła zaprasza na kurs domowego masarstwa.

 

Jego celem jest przygotowanie kursantów do samodzielnego wyrobu naturalnych wyrobów mięsnych w warunkach domowych. Każdy po zakończonym kursie będzie w stanie ocenić jakość mięsa z jakiego wykona potrzebne dla siebie wyroby.


Czego nauczą w szkole domowego masarstwa:
1. rozbiórki wieprzowej półtuszy i klasyfikacji mięsa na 3 klasy
2. całego procesu technologicznego przy produkcji białej kiełbasy, cienkiej kiełbasy, kaszanki, baleronu, szynki, polędwicy, salcesonu, boczku wędzonego.

Prowadzony będzie również kurs dla osób zaawansowanych gdzie nauczą dodatkowo: 
- wyrobu kiełbasy grubej krakowskiej, żywieckiej i szynkowej, 
- wyrobu szynki z kością, parówek i pasztetowej.


Kurs Domowego Masarstwa rozpoczyna się w piątek, 1 września br., obiadem o godz. 12.00 w Restauracji U Schabińskiej w Jaśle oraz zameldowaniem kursantów w hotelu. Następnie kursanci zostaną zawiezieni do „U Schabińskiej – Wędliny Regionalne” gdzie rozpoczną zajęcia. Ok. godz. 21.00 powrót do hotelu. W sobotę, 2 września br., od godz. 7.30 śniadanie w sali restauracyjnej, o godz. 8.30 zaczyna się kolejny dzień zajęć. O godz. 14.00 obiad, o godz. 19.00 powrót do hotelu i kolacja.
Niedziela, 3 września br., śniadanie o godz. 8.30, a od godz. 9.30 rozpoczną się zajęcia, w czasie których kandydaci podsumują zdobytą wiedzę. O godz. 13.00 powrót do hotelu i wymeldowanie, a o godz. 14.00 obiad, a po nim rozdanie certyfikatów ukończenia szkolenia Domowego Masarstwa.


Rozpoczęcie kursu: 02 wrzesień 2017 r. Cena kursu to 499 zł od osoby. W cenie zawarte są noclegi oraz wyżywienie. Koszt kursu bez noclegów to 250 zł. Organizatorzy wystawiają faktury VAT.


Osoby zainteresowane proszone są o zgłaszanie uczestnictwa tel. 503199466 lub mailowo: recepcja@uschabinskiej.pl. Kwotę za szkolenie należy uiścić najpóźniej na 10 dni przed rozpoczęciem szkolenia. Więcej informacji www.uschabinskiej.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION