KALENDARZ IMPREZ

Środa, 20 Września 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Niezapominana kuchnia

  • 14-07-2017
Kwaśnica po bieszczadzku
Kwaśnica po bieszczadzku
Bliny z gulaszem
Bliny z gulaszem
Pierś gęsi w sosie różanym
Pierś gęsi w sosie różanym

Karczma Solina Jędrulowa Chata w Solinie znajduje się przy głównej drodze prowadzącej do Soliny z Polańczyka. Chociaż jest jednym z najmłodszych stażem obiektów kulinarnych w regionie - działa od lipca 2014 r. - to oferowana tutaj kuchnia jest przemyślana i konsekwentna.

 

Do lokalnej tradycji odnoszą się kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym, cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, gicz jagnięca z buraczkami zasmażanymi czy pstrąg smażony w całości. Ale lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała także zainteresowanie szefa kuchni kuchnią kresową, stąd i obecność w karcie blinów ziemniaczanych z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną.


Do bardziej „polskiej” kuchni należy barszcz czerwony z krokietem i żurek w chlebie, czy dania główne: kotlet schabowy z kostką po polsku w chrupiącej panierce w kapuście zasmażanej, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym (specjalność szefa kuchni), żeberka Jędruli w sosie własnym, pieczeń wieprzowa w sosie czarnoleskim czy pieczeń cielęca w sosie kurkowym. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest niewątpliwie pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście.

Zamykające posiłek ciasta pieczone są na miejscu, a wina sprowadzane są z małych, rodzinnych winiarni.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION