KALENDARZ IMPREZ

Środa, 20 Września 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Cztery wieki dobrego gotowania

  • 16-06-2017

Restauracja Zamkowa w Krasiczynie k. Przemyśla – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - usytuowana jest w zabytkowych wnętrzach zamkowego przyziemia z przełomu XVI i XVII wieku.


Podtrzymuje tradycję polskiego stołu przygotowując potrawy kuchni staropolskiej, w które umiejętnie wplata światowe trendy kulinarne. Stąd też i pomysł na przystawkę - wędzoną zimnym dymem pierś z gęsi na sałacie z truskawkami i pomarańczą. Uzupełnieniem tej oferty jest m.in. pasztet z gęsi z pistacjami podany na cykorii z musztardą gruszkową, półmisek mięs dworskich z marynowanymi grzybkami i masłem ziołowym czy wątróbka drobiowa na risotto borowikowym.

Zupa dworska to z kolei wspomnienie zasobów okolicznych lasów bogatych w zwierzynę oraz owoce. Ale w menu znajdziemy także aromatyczną zupę z borowików. Zamkowi kucharze kultywują tradycje dworskie i stawiają na długie marynowanie oraz powolne wypiekanie dziczyzny. Właśnie elementem kuchni myśliwskiej jest udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej. Podobnie, jak i schab z dzika w sosie śmietankowym z kaszą i buraczkami czy prosię pieczone, łososia z rydzami, a na deser koniecznie gorącą szarlotkę z sosem malinowym.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION