KALENDARZ IMPREZ

, 19 Listopada 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktualności

Cztery wieki dobrego gotowania

  • 16-06-2017

Restauracja Zamkowa w Krasiczynie k. Przemyśla – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - usytuowana jest w zabytkowych wnętrzach zamkowego przyziemia z przełomu XVI i XVII wieku.


Podtrzymuje tradycję polskiego stołu przygotowując potrawy kuchni staropolskiej, w które umiejętnie wplata światowe trendy kulinarne. Stąd też i pomysł na przystawkę - wędzoną zimnym dymem pierś z gęsi na sałacie z truskawkami i pomarańczą. Uzupełnieniem tej oferty jest m.in. pasztet z gęsi z pistacjami podany na cykorii z musztardą gruszkową, półmisek mięs dworskich z marynowanymi grzybkami i masłem ziołowym czy wątróbka drobiowa na risotto borowikowym.

Zupa dworska to z kolei wspomnienie zasobów okolicznych lasów bogatych w zwierzynę oraz owoce. Ale w menu znajdziemy także aromatyczną zupę z borowików. Zamkowi kucharze kultywują tradycje dworskie i stawiają na długie marynowanie oraz powolne wypiekanie dziczyzny. Właśnie elementem kuchni myśliwskiej jest udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej. Podobnie, jak i schab z dzika w sosie śmietankowym z kaszą i buraczkami czy prosię pieczone, łososia z rydzami, a na deser koniecznie gorącą szarlotkę z sosem malinowym.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION