KALENDARZ IMPREZ

, 19 Listopada 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktualności

Pierogi z podkarpacką tradycją

  • 15-06-2017
Anna i Robert Szelcowie
Anna i Robert Szelcowie

„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie to typowa rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc - energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania. Ich receptura oraz sposób produkcji od początku do końca bazują na starych, sprawdzonych przepisach jej mamy. I niezmiennie od lat wyroby oferowane przez firmę wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji.


Od 2010 r. spółką opiekują się i zarządzają jej dzieci: syn Robert oraz córka Anna. Zmiana zapewniła powiew innowacyjności: rodzinny duet włączył do produkcji nową linię - dania ekologiczne.

Przepisy  w rodzinie Szelców przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki temu dania oferowane przez firmę smakują zawsze jak typowo domowe. Bazując na nich właściciele inspirowani aktualnymi trendami ciągle pracują nad poszerzeniem i rozwojem oferty. Do nowych przepisów wplatają elementy klasycznej, dawnej kuchni karpackiej, niezwykle bogatej i zróżnicowanej z powodu przenikania się różnych grup etnicznych.


Firma najwyższą uwagę przywiązuje do jakości wyrobów, dlatego też nie zawierają one żadnych środków konserwujących, sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy składników sztucznie wydłużający ich termin przydatności do spożycia. Ciągle udoskonalana oferta posiada ponad 30 rodzajów wyrobów. Ich specjalnością są oczywiście ręcznie lepione pierogi z klasycznymi lub unikatowymi nadzieniami. Oprócz pierogów firma przygotowuje również m.in. uszka (z mięsem, z grzybami), krokiety (z mięsem, z kapustą), naleśniki z serem, kopytka, łazanki z kapustą, pyzy z mięsem, gołąbki (z mięsem, z grzybami) oraz placki i paluszki ziemniaczane.


Firma może pochwalić się certyfikowaną linią produktów ekologicznych, na której powstają łazanki, naleśniki, uszka i osiem rodzajów pierogów. Gama tych dań domowych opiera się o współpracę z certyfikowanymi dostawcami z Bieszczadów, w których gospodarstwach nie stosuje się sztucznych nawozów, środków chemicznych, antybiotyków i hormonów, uprawiane tam rośliny nie są też modyfikowane genetycznie.


Wpisanie „bieszczadzkich pierogów” na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uhonorowanie spółki  w 2013 r. tytułem laureata Polskiego Producenta Żywności są potwierdzeniem jej starań o jakość i zachowanie tradycji.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION