VII edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera” odbędzie się w dniach 17-18 czerwca br. (sobota-niedzielę) w Sandomierzu. Będzie tu można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy pamiętają z dzieciństwa. Ale nie zabraknie też całej plejady najlepszych serów z całego świata.
sobota, 17 czerwca br., Rynek Starego Miasta
10.00 oficjalne otwarcie festiwalu
- rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji,
- degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z ponad 20 polskich winnic,
- co dwie godziny w Sali konferencyjnej przy ulicy Mariacka 1 odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej.
- otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne,
15.00 - pokazy kulinarne na festiwalowej scenie z wykorzystaniem różnych rodzajów sera w tym serów Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek
18.30 - zamknięcie stoisk festiwalowych
niedziela, 18 czerwca br., Rynek Starego Miasta
09.00 - otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina,
12.30 - równolegle rusza w Sali Wokalnej pod Kinem Starówka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 roku przez jury,
15.30 - uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 r. i wręczenie dyplomów,
18.00 - zakończenie festiwalu.
Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Erwina Karczmarczuka ze Slow Food Lubelskie.