KALENDARZ IMPREZ

Środa, 20 Września 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Z magnackim rozmachem

  • 24-07-2017
Janusz Pyra, Szef Kuchni
Janusz Pyra, Szef Kuchni

Restauracja Zamku Dubiecko, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w XVI-wiecznej posiadłości, której właścicielami była m.in. rodzina Stadnickich i Krasickich. Zabudowania zamkowe otacza jeden z najlepiej zachowanych parków historycznych w regionie. Najliczniej występują tam dęby, od których pochodzi nazwa miejscowości Dubiecko.

 


Wnętrza magnackiej siedziby zostały pieczołowicie odrestaurowane. Tam gdzie to było możliwe odtworzono dawne malowidła, w innych pomieszczeniach stworzono nowe, idealnie pasujące do charakteru zabytku. Całość robi wrażenie, że dawni, przedwojenni właściciele właśnie przed chwilą wyjechali na spacer, a służba sprząta pokoje pełne eleganckich mebli i drobiazgów.

 

Ale to miejsce warto odwiedzić nie tylko dla obejrzenia jego wspaniałych wnętrz. Dla gości restauracji przygotowano dania związanych z tradycją kuchni staropolskiej, na esencji tego, co w tej kuchni najznamienitsze. Zarówno kulinarni tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych smaków znajdą tu coś odpowiedniego dla siebie. W karcie przeważają dania kuchni staropolskiej, ale można tu znaleźć także potrawy będące pomysłami autorskimi Szefa Kuchni Janusza Pyry.


Na przystawkę zwaną tu zakąską warto sięgnąć po sałatkę z podkarpacką bryndzą. Niedoścignionym mistrzostwem jest bulionu drobiowo-wołowego z mini pierożkami faszerowanymi mięsem. Podobnie zresztą, jak i wyśmienity pieczony filet z kaczki na karmelizowanych jabłkach z wiśniami czy rozpływająca się w ustach pieczeń z jelenia z borowikami duszonymi w śmietanie, podana z kaszą gryczaną w cieście francuskim. Szef Kuchni chętnie sięga po comber królika, sarny, policzki wieprzowe, czy polędwiczki, z których powstają królewskie dania w ziołach, z dodatkiem palonego masła, z oryginalnymi dodatkami: soczewicą, buraczkami duszonymi w winie czy biszkoptem z… kaszy jaglanej. Ale spokojnie, znajdziemy tu także pierogi z mięsem i borowikami smażonymi na maśle.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION