KALENDARZ IMPREZ

Środa, 20 Września 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów

  • 17-05-2017
Wypiek chleba sędziszowskiego
Wypiek chleba sędziszowskiego
Hneryk Szczęch z Piekarni IZA
Hneryk Szczęch z Piekarni IZA
Alina i Wacław Beclowie z Handzlówki
Alina i Wacław Beclowie z...
Precle rzeszowskie z ZPT Bogumiła Ramska
Precle rzeszowskie z ZPT Bogumiła...
Oleje Sanockie
Oleje Sanockie
Olej z krokoszka barwierskiego
Olej z krokoszka barwierskiego
Biszkopty jarosławskie
Biszkopty jarosławskie

W sobotę, 20 maja br., Ogród Dolny Zamku Królewskiego w Warszawie (przy Arkadach Kubickiego) zmieni się nie do poznania. W specjalnie przygotowanej przestrzeń, w atmosferze dobrej zabawy, będzie się można dowiedzieć na co przeznaczono środki z tzw. Funduszu Szwajcarskiego. Wśród szczególnych atrakcji znajdą się m.in. tradycyjne i regionalne smakołyki z Podkarpackiego.

 

Chcecie spędzić sobotnie popołudnie w ciekawy sposób? A może planujecie wziąć udział w Nocy Muzeów? Jeśli tak, to 20 maja w godz. 11.00-2.00 nie może Was zabraknąć w Ogrodzie Zamku Królewskiego w Warszawie! Pod hasłem Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów odbędzie się impreza plenerowa inna niż wszystkie. Organizatorzy wybrali kilka najciekawszych projektów, które zrealizowano w Polsce dzięki dofinansowaniu ze Szwajcarsko-Polskiego Programu.

 

Wśród nich znalazł się projekt „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”, którego jednym z realizatorów było Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa. Działania projektowe były skoncentrowane na aktywizację sektora przetwórstwa rolno-spożywczego na terenie województwa podkarpackiego. Miały pomagać temu liczne dotacje m.in. na zakup sprzętu, szkolenia, wyjazdy studyjne. Efektem już po zakończeniu projektu było stworzenie sklepu internetowego Podkarpackie Smaki sprzedającego oryginalne i rodzime wyroby z terenu województwa. Ma on już na „swoim składzie” ponad 100 produktów, a strona www.sklep.podkarpackiesmaki.pl jest często odwiedzana.

- Zamówienie na produkty spożywcze, które spłynęło do nas pośrednio z Ministerstwa Rozwoju z Warszawy było dla nas olbrzymim zaskoczeniem. I to nie tylko ze względu na cel promujący Fundusze Szwajcarskie, ale przede wszystkim skalę wielkości – mówi Ewelina Nycz, kierownik zakończonego już projektu. – Do tej pory przygotowywane paczki sami zanosiliśmy na pocztę. Teraz do ich ekspedycji do Warszawy trzeba było zamówić aż tira!

 

Bo i w setkach kilogramów trzeba liczyć wagę realizowanego zamówienia. Samych bochenków tradycyjnego chleba sędziszowskiego pieczonego na liściu kapusty będzie aż 150. Piekarnia „IZA” z Rzeszowa, ich producent, uruchamia specjalną zmianę, aby te ważące blisko 2,5 kg olbrzymie bochny były przygotowane na czas.

- W jednym wsadzie w piecu wypiekamy ciut ponad 50 bochenków – wyjaśnia Henryk Szczęch z piekarni. – Teraz czekają nas trzy wypieki, a każdy trwa ponad półtorej godziny, bo z racji wielkości chlebów musi trwać dłużej niż przy normalnych.

 

Powody do zadowolenia ma także Alina Becla z Handzlówki, która razem z mężem Wacławem prowadzi zakład przetwórczy produkujący susze owocowe, warzywne i ziołowe. – Nasz towar jest lekki, ale zajmuje bardzo dużo miejsca – mówi Alina Becla. - Opakowań herbat zamówiono równo 600 sztuk, w tym owsianą, malinową, truskawkową, wiśniową z pigwowcem i pokrzywową. Oj będzie Warszawie smakowało, będzie, bo to nasze jedne z najlepszych wyrobów – zapewnia z uśmiechem.

 

Zamówienie przygotowuje także Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiły Ramskiej w Rzeszowie – paletę z 400 paczkami precli rzeszowskich. Wyrób z ponad 30-letnia tradycją, który w Rzeszowie ma już swoich wiernych wielbicieli. Dlaczego? Bo w składzie mają mąkę, jaja, drożdże, cukier, wodę, sól i… nic więcej. I dlatego są tak dobre!

Swoje biszkopty w Warszawie prezentować będzie także Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia, zakład o najdłuższej tradycji swoich wyrobów sięgającej 1876 r. W dalszej kolejności Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” z Kolbuszowej (ogórki konserwowe po żydowsku), SANTOS Wytwórnia Ciast i Lodów Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego (400 opakowań pralinek, 50 słoiczków konfitury z czarnej jagody, 20 zestawów minikonfitur), spółka Owocowe Smaki z Trzciany (40 syropów z malin), a także wytwarzane w regionie oleje: Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” z Sanoka oraz rodzina firma Olimp Anna Wiśniewska z Malawy z unikalnym olejem z krokoszka barwierskiego.

 

- To chyba największa ilościowo i wagowo prezentacja kulinarnej tradycji naszego województwa w stolicy – podkreśla Ewelina Nycz. – A wybór produktów dokonany pośrednio przez Ministerstwo Rozwoju daje gwarancję, że jadą tam najlepsi z najlepszych.

 

Imprezie towarzyszyć będzie także wystawa zdjęć obrazująca przyrodę, kulturę i bogactwo regionu Karpat oraz warsztaty tworzenia drewnianych zabawek, których elementy zakupiono w Muzeum Ziemi Leżajskiej w Leżajsku, które specjalizuje się w Podkarpackiem w propagowaniu tradycji wyrobów zabawkarskich w drewnie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION