KALENDARZ IMPREZ

, 19 Listopada 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktualności

Tak jak drzewiej bywało

  • 14-05-2017

Po raz kolejny w dniach 19-21 maja br. (piątek-niedziela) czeka na nas w Ustrzykach Górnych (gm. Lutowiska) niezwykły Redyk Bieszczadzki. Wydarzenie jest elementem projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”, którego liderem jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa.

 

Zgodnie z wiekową tradycją odbędzie się tradycyjne „mieszanie” owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drzewa, zapalenie watry, degustacja i sprzedaż serów z mleka owczego, koziego i krowiego, wspólne śpiewanie do ostatniej iskry przy watrze. I na koniec wyprowadzenie owiec na hale. Imprezie towarzyszą kramy z regionalnymi serami do degustacji, jak i produktami lokalnymi.



Program imprezy:

 

piątek, 19 maja br. – panel dla gości zaproszonych
08.00-10.15 zakwaterowanie i rejestracja uczestników,
10.15-10.30 otwarcie konferencji przez gospodarza Redyku - Gazda Lokalny,
10.30-11.00 „Efekty dodatnie projektu Szlak Kultury Wołoskiej” – przedstawiciel Partnera wiodącego projektu,
11.00-11.45 „Pasterze, a projekt Szlak Kultury Wołoskiej na pograniczu polsko-słowackim” - Józef Michałek przedstawiciel partnera projektu,
11.45-12.15 przerwa kawowa,
12.15-12.45 „Zmiany w przepisach dotyczące sprzedaży produktów rolnych” – Ludmiła Chmielowska, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale,
12.45-13.30 „Formalności związane ze zgłoszeniem serów regionalnych do instytucji rejestrujących” - Jolanta Harna,
13.30-14.15 „Wpływ zrealizowanych projektów przyrodniczych, a atrakcyjność turystyczna Karpat” – Patrycja Adamska, koordynator projektu „Karpaty łączą”,
14.15-15.15 przerwa obiadowa,
17.00 spędzenie owiec do miejsca specjalnie przygotowanego pod Zajazdem Pod Caryńską,
18.00 degustacja produktów pasterskich,
19.00 występ amatorskich zespołów folkowych (Kapela z Przypadku akustycznie).

 

sobota, 20 maja br.
12.00 prezentacja produktów pasterskich/stoisk serowarskich, zielarskich oraz innych produktów lokalnych,
12.00 warsztaty zielarskie dla młodszego i starszego,
14.00 tradycyjne mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drewna, zapalenie watry, pieczenie jagniątka, gry i zabawy pasterskie (kto wygwiżdże juhasa), geocaching lokalny w okolicach Ustrzyk Górnych, strzelanie z łuku / pokazy łucznictwa, warsztaty z przędzenia wełny owczej, warsztaty muzyczne oraz taneczne dla dzieci - zespół Katarzyna Jackowska i zespół „Jazgodki”,
20.30 występ amatorskiego zespołu folkowego - Dollars Brothers.

 

niedziela, 21 maja br.
10.00 wyprowadzenie owiec w stronę miejsca wypasowego Caryńskie,

13.00 pokazy serowarskie przy bacówce w dawnej wsi Caryńskie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION