Aktualności

Jak robić dobre sery?

  • 16-01-2017

Sery, zwłaszcza te podpuszczkowe, stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka oraz wapnia – składników, które są niezbędne dla mocnych kości i zdrowych zębów. Szacuje się, iż na świecie produkuje się ok. 4 000 różnych gatunków sera, w tym niecałe 100 gatunków to sery, które posiadają polskie korzenie. W naszym kraju do najpopularniejszych gatunków należą sery gouda, edamskie oraz salami. Jednak na polskich stołach królują nie tylko sery żółte, nie brakuje na nich również serów twarogowych.

O tym jak robić dobre sery można przeczytać w książce „Serowarstwo krok po kroku” dzieło spółki Dorota Kalicka, Małgorzata Pawlos i Katrzyna Szajnar, wydanej przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa.


Dzieło współfinansowane ze środków UE w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION