Wolne nakrycie przy stole, siano pod obrusem, modlitwa na Pasterce – tradycji wigilijnych mamy wiele. Jedną z panujących w Polsce powszechnie, z której historii nie zdajemy sobie jednak sprawy, jest… wigilijny karp.
Polacy pytani o historię podawania karpia na wigilijnej wieczerzy, odpowiadają na ogół w przeświadczeniu o wręcz staropolskich korzeniach tej tradycji. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna.
Karp znany i konsumowany był już od XII wieku, ale na dobre zagościł na naszych świątecznych stołach dopiero… na początku lat ’50 XX wieku, będąc remedium na braki w zapotrzebowaniu. Ówczesny, komunistyczny minister przemysłu Hilary Minc wprowadził go do wigilijnego menu projektem „karp na każdym polskim stole”. Jako ryba tania, łatwa do hodowania i szybko rosnąca, przyjął się w PRL bardzo dobrze. I tym sposobem karp zajął miejsce solonego śledzia, który w dawnej Polsce był rybą dominującą w wigilijnej tradycji.
W Podkarpackiem mamy liczne stawy hodowlane, ale tylko z jednego z nich karpie mają certyfikat Znaku „Jakość i tradycja”. Dotyczy to ryb z Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Różanieckiej, Zarząd Dóbr Smolin (gm. Narol). Kiedy i gdzie ryby oraz przetwory z nich będą dostępne przed Świętami Bożego Narodzenia?
sobota, 17 grudnia br., godz. 11.00-18.00, Centrum Wystawienniczo-Kongresowe w Jasionce - „Podkarpackie Cuda” wielki rodzinny jarmark świąteczny.
- pasztet zapiekany w foremce: żurawinowy, migdałowy, paprykowy, koperkowy, ok. 150 ml (6 zł/szt.) i 300ml (12 zł/szt.),
- karp wędzony w całości, ok. 1 kg (35 zł/szt.),
- karp wędzony w półdzwonkach (40 zł/kg),
- kulki (bez ości) w galarecie, ok. 100 ml (3 zł) i 500 ml (12 zł),
- karp świeży, patroszony, oskrobany ok. 1,2 kg (16 zł/kg, ważony przed patroszeniem).
środa, 21 grudnia br., godz. 17.00-19.00, Bistro i Cafe Spring, Rzeszów, Plac Dworcowy 1 (tylko na zamówienia przyjmowane do soboty, 17 grudnia br.)
czwartek, 22 grudnia br., godz. 10.00-16.00, Rynek, Lubaczów, Kiermasz Bożonarodzeniowy (tylko na zamówienia przyjmowane do soboty, 17 grudnia br.)
Składanie zamówień tel. 796 503410 lub
agnieszka.andruszewska@smolinfish.pl. Więcej informacji na www.smolinfish.pl.