Aktualności

Trzy wyroby ze znakiem „Jakość Tradycja”

  • 27-11-2016

Wypiekiem chleba na drewnie Anna Surmacz-Kałamarz zajmuje się od 2000 r. I od początku stosuje dawne metody produkcji, według regionalnych receptur odszukanych i pieczołowicie zebranych. Chleb piecze z grubo mielonej mąki żytniej, używając jako naturalnego spulchniacza zakwasu, gotowanych ziemniaków, otrąb i maślanki.


- Dbając o tradycję trzeba też mieć świadomość, że nie można tego chleba wypiekać w dużych ilościach. Cały proces technologiczny jest bowiem powolny i długotrwały. Sam rozczyn musi kisnąć w drewnianych dzieżach do czterech godzin, długo trwa też sam proces wypiek – mówi Anna Surmacz-Kałamarz, właścicielka firmy „ANMAR” Piekarnia Drzewna we wsi Rogóżno, na trasie Łańcut – Przeworsk, przy E4.

Bochny chleba wypiekane są na liściach kapusty bezpośrednio na rozgrzanej cegle w piecach opalanych drewnem. Do obsługi pieca używane są też drewniane narzędzia, jak pociasek i pomietło. Piekarnia oferuje m.in. staropolski chleb sanacyjny, chleby łańcuckie (razowy i ziołowy), chlebki: ziarnisty, cebulowy zdobiony i czosnkowy, a także zakwas żytni na żurek.

Dwa jej wyroby - staropolski chleb sanacyjny oraz chleb razowy łańcucki na liściu kapusty, pieczone w piecach opalanych drewnem na liściach kapusty – zarejestrowano w 2005 i 2007 r. na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Odzwierciedlają one dawny smak i wygląd bochnów pieczonych przez nasze babcie i prababcie.

 

Od 2012 r. w „Barze przy Piekarni” w Rogóżnie można także zakupić przygotowywane na miejscu wyroby wędliniarskie. Większość wędlin typu pasztety, boczki, szynki czy „zające” pieczona jest w piecach piekarskich, co dodatkowo wpływa na ich wyborny smak. Produkcją wędlin i mięs zapiekanych w piecach chlebowych to specjalność Bogumiła Kałamarza, mistrza w sztuce wędliniarskiej. Fenomenalny produkt cieszy się dużym uznaniem wśród klientów, a swój smak zawdzięcza także dodaniu aromatycznej mieszanki ziół, m.in. mięty, kminku, czarnuszki, majeranku.


Wyroby „ANMAR”-u wielokrotnie były nagradzane na konkursach krajowych na najlepszy produkt regionalny. W październiku 2016 r. aż trzy produkty: staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie na liściach kapusty; chleb razowy łańcucki na liściu kapusty oraz szynka w rozmarynie uzyskały certyfikat zgodności procesu produkcji z zatwierdzoną specyfikacją. Dzięki temu może się na nich znaleźć znak jakościowych „Jakość Tradycja”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION