Aktualności

Wsparcie serowarstwa w Podkarpackiem

  • 02-09-2016

Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wraz z partnerem projektu Uniwersytetem Rzeszowskim, Wydziałem Biologiczno-Rolniczym (Zakład Technologii Mleczarstwa) od kwietnia do 15 grudnia br. realizuje wspólny projekt pt. „Wsparcie serowarstwa na Podkarpaciu: ocena mleka surowego oraz higieny produkcji i bezpieczeństwa produktu wprowadzanego do obrotu”. Projekt realizowany jest w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.


- Zasadniczym celem realizowanego projektu jest zbadanie higieny pozyskiwania mleka oraz jakości mleka surowego wytwarzanego w gospodarstwach indywidualnych na terenie Podkarpacia, które chcą się zająć lub zajmują się produkcją sera, a planują w przyszłości jego sprzedaż – wyjaśnia Ewelina Nycz, ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. - Dzięki przeprowadzeniu badaniu producenci uzyskają pełną informację na temat bezpieczeństwa ich produktów oraz zgodności produkcji z obowiązującymi wymogami, co pozwoli na sprzedaż produktów w przyszłości – dodaje Ewelina Nycz.


Realizacją przedsięwzięcia objętych jest kilka podmiotów - gospodarstw z woj. Podkarpackiego, zajmujących się sprzedażą (w jakiejkolwiek formie) lub planujących taką sprzedaż rozpocząć.Uzyskane wyniki (przedstawione w formie raportu) posłużą również do popularyzacji serowarstwa rzemieślniczego na terenie województwa podkarpackiego.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION