A gdyby tak marką Podkarpackie Smaki oznaczyć produkty wytwarzane na zlecenie w wybranych podkarpackich zakładach produkcyjnych. Niedużych, ale nastawionych na produkcję tradycyjną czy regionalną, a nawet ekologiczną. A gdyby tak zaprosić do współpracy czołówkę szefów kuchni działających w rzeszowskich, markowych restauracjach. Niech podpowiedzą, jakie ich zdaniem smaki będą na topie, będą wyznacznikiem podkarpackiej jakości.
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zaprosiło trójkę Szefów Kuchni z rzeszowskich restauracji: Dorotę Pajęcką z Restauracji Hotelu Ambasadorskiego, Marcina Pasternaka z Restauracji Radość i Arkadiusza Wejera z Restauracji Wesele Hotelu Bristol. Zaproponowaliśmy im dobór konkretnego jednego składnika jako „podkarpackiego” wyróżnika” i słowo stało się ciałem – przed nami pojawiło się 10 słoiczków z ich wersją konfitury o wyjątkowym, oryginalnym, wręcz autorskim, smaku. Komisja – na czele z Ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki Marcinem Purgaczem – oceniała i wybrała. Tak wyglądał przebieg panelu testowego.