Aktualności

Dynia z amerykańskim rodowodem

  • 22-10-2016

Dynia - warzywo, które pojawia się w naszej kuchni jesienią, i przez kilka tygodni zajadamy się nim gotując, przecierając, piekąc, robią konfitury i - to co szczególnie zostaje w naszej kulinarnej pamięci - wyśmienite zupy.

Kto jednak wie, że jej nasiona znajdowały się w grobowcach meksykańskich sprzed 10 000 lat. Indianie jeszcze przed przybyciem Krzysztofa Kolumba uprawiali ją w wielu odmianach, głównie w celach spożywczych, ale również jako roślinę leczniczą. Inkowie uprawiali ją od ok. 4000 lat. p.n.e. A do naszej Europy sprowadzili ją Hiszpanie dopiero w XVI w.

(Źródło: WikiCom)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION