Aktualności

Uczyli się jak robić dobre wina

  • 18-10-2016

Produkcja win musujących, słomkowych, lodowych i likierowych - to zagadnienia jakimi w miniony weekend zajmowali się słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa.

 

XVI zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle łączył teorię z praktyką. O specjalnych technologiach winiarskich, czyli produkcji win słodkich i musujących mówił podczas zajęć Wojciech Bosak, a na czym polega produkcja win likierowych wyjaśniał Roman Myśliwiec. Zrozumieniu różnic technologicznych omawianych win pomagała degustacja porównawcza polskich oraz zagranicznych win słodkich, musujących i likierowych.

W części praktycznej zjazdu słuchacze uczyli się także jak oznaczać zakończenie fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej. Z kolei podczas zajęć praktycznych w przetwórni sprawdzali jak przebiega proces dojrzewania dyplomowych win. Niektórzy z kursantów asystowali w pracach w przetwórni polegających na klarowaniu i filtracji win.

 

Trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 r. - liczyć będzie się kolejność zgłoszeń. Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.


Ewa Wawro

prezes Fundacji „Galicja Vitis”

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION