Aktualności

Prezydenci wyjechali najedzeni

  • 16-10-2016

Restauracja Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie (Rynek 13-14) została wybrana do obsługi kulinarnej spotkania prezydentów Grupy Wyszehradzkiej na zamku w Łańcucie.

 

- W wybranym przez naszych gości menu staraliśmy się oddać regionalny smak i charakter dań rodem z Podkarpacia – wyjaśnia Wojciech Ożóg, manager Hotelu Ambasadorskiego. - Ciekawostką jest to, że wszystkie napoje, w tym również wina były z naszego regionu.

Prezentowane menu przygotowano na spotkanie prezydentów w piątek, 14 października br. Na lunch na przystawkę zaserwowano tatara z wędzonego pstrąga w zestawie z żytnim chlebem pieczonym na liściach kapusty, a do tego klasyczne, podkarpackie prozaiki. Danie główne stanowiły pierogi z soczewicy z ziołami na salsie pomidorowej. Całość zamykał deser jogurtowo-malinowy.

Z kolei kartę na wystawny obiad w Sali balowej zamku łańcuckiego rozpoczynała przystawka w postaci sałatki z owczym serem wędzonym, suszoną żurawiną, pomidorami i sosem ziołowym. W jesienne klimaty wprowadziła kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni. Akcentem związanym z tradycją kulinarną stolicy regionu było danie główne: sandacz po rzeszowsku z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami. I wreszcie na deser klasyczny torcik czekoladowy z musem miętowym.

- Naszym wspaniałym gościom bardzo smakowały podkarpackie specjały – zapewnia Wojciech Ożóg.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION