KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 22 Lutego 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Aktualności

Prezydenci wyjechali najedzeni

  • 16-10-2016

Restauracja Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie (Rynek 13-14) została wybrana do obsługi kulinarnej spotkania prezydentów Grupy Wyszehradzkiej na zamku w Łańcucie.

 

- W wybranym przez naszych gości menu staraliśmy się oddać regionalny smak i charakter dań rodem z Podkarpacia – wyjaśnia Wojciech Ożóg, manager Hotelu Ambasadorskiego. - Ciekawostką jest to, że wszystkie napoje, w tym również wina były z naszego regionu.

Prezentowane menu przygotowano na spotkanie prezydentów w piątek, 14 października br. Na lunch na przystawkę zaserwowano tatara z wędzonego pstrąga w zestawie z żytnim chlebem pieczonym na liściach kapusty, a do tego klasyczne, podkarpackie prozaiki. Danie główne stanowiły pierogi z soczewicy z ziołami na salsie pomidorowej. Całość zamykał deser jogurtowo-malinowy.

Z kolei kartę na wystawny obiad w Sali balowej zamku łańcuckiego rozpoczynała przystawka w postaci sałatki z owczym serem wędzonym, suszoną żurawiną, pomidorami i sosem ziołowym. W jesienne klimaty wprowadziła kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni. Akcentem związanym z tradycją kulinarną stolicy regionu było danie główne: sandacz po rzeszowsku z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami. I wreszcie na deser klasyczny torcik czekoladowy z musem miętowym.

- Naszym wspaniałym gościom bardzo smakowały podkarpackie specjały – zapewnia Wojciech Ożóg.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION